De store Baobab-trærne og hvor du finner de

En av Madagaskars største attraksjoner

Jeg vil se baobab-trærne, svarer mange, når jeg spør hva de vil oppleve på Madagaskar.

«Skogens mor» – reniala – kaller de henne på Madagaskar. Skaperen var ikke helt fornøyd, da han skapte dette treet, forteller de gamle, så han dro det opp og plantet det med toppen ned. Myter om baobab-treet. Treet er kjent for sin høye, glatte og kraftige stamme, men en smal trekrone på toppen. Det finnes åtte baobab-arter i verden. Seks av disse finnes bare på Madagaskar!

Baobab-alléen

Mest kjent er de høye baobab-trærne i området rundt Morondava på vestkysten. En halvtimes kjøring fra Morondava sentrum, på veien mot Tsingy de Bemaraha, finner vi den populære baobab-alléen. Det er en hel skog av høyreiste baobab-trær som strekker seg 30 meter mot himmelen og med en stamme på opp mot 3 meter i diameter. Selv en passerende lastebil blir liten i slike omgivelser. Treets vitenskapelige navn er Adansonia grandidieri (Grandidier’s baobab).

Baobab-alléen i Morondava i solnedgang er en stor opplevelse.

Et av de største baobab-trærne på Madagaskar

Har du firehjulstrekk, god tid og mengder er eventyrlyst, så kjører du videre sørover langs kysten fra Morondava til Toliara. Etter et par dagers kjøring (!), kan du ikke unngå å legge merke til et gigantisk baobab-tre rett i veikanten sør for Morombe. Her snakker vi om det som må være et av de aller største og eldste baobab-trærne på Madagaskar. Ikke rart at treet er hellig; det har jo sett slekter komme og gå gjennom århundrer og må ha en iboende kraft fra skaperen selv. Treet kan nok også fortelle et og annet om forbipasserende turister.

I dette området stod også det hellige Tsitakakoike-treet, verdens største utgave av baobab-arten Adansonia grandidieri, inntil det kollapset i 2018. Treet hadde et magemål på hele 28 meter og strekte seg 15 meter mot himmelen. Det startet med et frø i tidlig middelalder for omtrent 1500 år siden, og har prydet naturen i generasjoner siden. Forskere mener at årsaken til kollapsen kan ha vært en kombinasjon av naturlige aldringsprosesser og miljømessige faktorer.

Dette gigantiske baobab-treet står like i vegkanten sør for Morombe.

Baobab-skogen ved Andavadoaka

Vi kjører videre gjennom kaktusskog på veier av sand. Det går en halv time. En nydelig skog åpner seg foran oss. Ingen tvil om at det er baobab, man de er kortvokste, sammenlignet med trærne lenger nord. Solstrålene skaper et herlig fargespill i den knudrete barken. Ikke mange turister har sett denne skogen. Vi er rett og slett utenfor allfarvei – det er jo ofte der de store skattene er å finne – noen kilometer øst for kystperlen Andavadoaka, 170 km nord for Toliara! I motsetning til baobab-alleen nord for Morondava, så har disse trærne en kortere stamme. Dette må være en annen art enn den vi finner i Morondava, tenkte jeg, men det er faktisk den samme arten, Adansonia grandidieri.

The Baobab Forest of Andavadoaka

«Reserve de baobab» i Ifaty

Drar vi enda lenger sør, til Ifaty, tre kvarter nord for kystbyen Toliara, finner vi mengder av «baobab fony» (Adansonia rubrostipa). Den er kjent for sin relativt slanke, flaskelignende stamme med gyllen rødbrun farge. Stammen kan variere betydelig i tykkelse, men er generelt mindre massiv sammenlignet med andre baobab-arter på Madagaskar. Trærne kan bli 10-20 meter høye, noe som gjør dem til den minste blant Madagaskars baobab-arter. Sammenligningen med en flaske henspiller på treets form, men det er også en god assosiasjon til et tre som både naturlig og ved menneskelig hjelp samler mye vann. Trærne er en nytelse å se på, og de er ofte omgitt av andre endemiske trær og kaktusplanter. En guidet tur med lav ettermiddagssol i det private naturreservatet «Reserve de baobab» kan absolutt anbefales.

Ettermiddagstur i baobab-reservatet ved Ifay nord for Toliara

Besøker du Madagaskar i begynnelsen på regntiden, altså november-desember, så kan du oppleve baobab-trærne blomstre med store og hvite blomster. De åpne seg i skumringen og tiltrekker seg innsekter som trives best om natten. Blomstringen varer vanligvis bare i et døgn! Frukten, også kjent som «ape-brød», er rik på vitamin C og andre næringsstoffer, men det er kanskje ikke den frukten som gir mest vann i munnen.

Afrikansk baobab i Mahajanga

Langt lenger nord, midt i havnebyen Mahajanga, finner vi et 800 år gammelt baobab-tre med en omkrets på 21 meter. Jeg har selv bodd i Mahajanga i fire år. Treet er byens ikon og store stolthet, der det står midt i en stor rundkjøring på strandpromenaden. Det tilhører arten Adansonia digitata, også kjent som den afrikanske baobaben. Treet finnes i flere afrikanske land og er alstå ikke endemisk for Madagaskar, men det er nå like fullt et imponerende syn og den mest populære bakgrunnen for selfies og feriebilder i Mahajanga. Hotellet Coco Lodge har valgt treet som blikkfang på sin hjemmeside, og de deler gjerne bildet med oss.

Dette gigantiske baobab-treet står midt i en rundkjøring på strandpromenaden i Mahajanga.

Flere baobab-arter i sør og nord

  • Helt i sør finner vi Adansonia za (Za baobab). Treet har en bred stamme som kan bli opptil 30 meter høy med en spredt krone. Den finnes i sørlige og sørvestlige Madagaskar, som f.eks. Andohahela nasjonalpark og Zombitse-Vohibasia nasjonalpark.

Reiser du til nordlige Madagaskar, kan du finne tre andre arter:

  • Adansonia madagascariensis (Madagascar baobab) har en relativt tynn stamme sammenlignet med andre baobab-arter. Du finner den bl.a. i Ankarafantsika nasjonalpark, litt øst for Mahajanga.
  • Adansonia suarezensis (Suarez baobab) er en truet art med en relativt tynn stamme og kan bli opptil 25 meter høy. Den finnes kun i det nordlige Madagaskar, spesielt rundt Antsiranana, f.eks. i Montagne d’Ambre nasjonalpark.
  • Adansonia perrieri (Perrier’s baobab) er den sjeldneste av baobab-artene på Madagaskar med en slank stamme og en spredt krone. Arten er svært truet på grunn av habitatødeleggelse. Den finnes i nordlige Madagaskar, men det er svært få steder der den fortsatt kan sees i vill tilstand.

Det er skrevet mange gode innlegg om baobab på Madagaskar, som for eksempel MadaMagazine.